Klimaat
“Slim investeren in klimaat betekent zo min mogelijk grond opofferen”
- We zetten vol in op het beperken van wateroverlast, door klimaatinvloeden in kaart te brengen. Daarnaast zetten we voor investeringen vol in op het gebruik van de landelijke fondsen en subsidies die voor klimaat, duurzaamheid en stikstof beschikbaar zijn en komen.
- Beslissingen uit de landelijke politiek hebben ook impact op Deurne, denk aan de stikstofproblematiek. Het is aan de gemeente daar waar het kan een verschil te maken en inwoners goed hierover te informeren.
- Voor wat betreft energieopwekking ligt er een fikse opgave. Meer mogelijkheden voor zonnepanelen heeft bij ons de voorkeur boven windmolens, al houden we ontwikkelingen vanuit de wetenschap in de gaten. Zonnepanelen liggen bij voorkeur op daken en zonneweides proberen we te voorkomen. We stimuleren zonnepanelen op bedrijfsgebouwen en op gemeentelijk vastgoed.
- Aan de vraagkant kijken we waar we ondernemers en inwoners kunnen helpen de vraag te verminderen. Hierbij denken we aan informatie over beter isoleren of het helpen van stichtingen en verenigingen hun gebouwen te verduurzamen. Dan kun je denken aan sportverenigingen helpen bij het investeren in ledverlichting.
- De inrichting en de toegankelijkheid van de milieustraat moet verbeteren. Op dit moment wordt de milieustraat door veel burgers als veel te duur en omslachtig ervaren. Hierdoor liggen zaken als zwerfafval en illegale dumpingen op de loer. DeurneNU wil het gebruik van de milieustraat verder stimuleren en aanmoedigen.
- De landelijke overheid heeft het als haar opgave gesteld om tot 2030 ongeveer 1,5 miljoen woningen van het aardgas af te sluiten. De impact en mate waarin het individuele bewoners lukt om mee te komen in deze transitie kan sterk verschillen. Wat ons betreft mogen de woonlasten daardoor niet gaan stijgen.